Siirt, bilinen sloganı ile “Üç Dilli Kardeş Şehir.” Hangi esnafa girerseniz girin, güler yüzle karşılanır; Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak isteğiniz ne ise yerine getirilir. Siirt’te düşmanlık değil, kardeşlik vardır. Siirt’te farklı kültürlerin birlikte yaşama, hayatı birlikte paylaşma geleneği asırlardır yerleşmiş durumdadır.
Tarihin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Siirt’te Selçuklulardan kalma Ulu Cami, 9. yüzyıl öncesinin çini ve tuğla işçiliğini gösteren minaresi ile dikkat çekiyor. 2006 yılında restore edilen Ulu Cami minaresi, İtalya’daki Pisa Kulesi gibi hafifçe yana yatık durumda.
Bitlis’te Beş Minare
Kendisinden ayrılarak il olan ve nüfusu Siirt’i geçen Batman’ın aksine Siirt, dağlarla çevrili, nüfusu 300 bini aşkın sevimli bir kültür şehri. Dağların arasından geçen Botan Çayı, doğa sporlarına da imkân tanıyor.
Siirt ekonomisi, tarım, hayvancılık, enerji ve kısmen de sanayiye dayanıyor. Madencilikte de önemli potansiyeli var. Hayvancılık hala bölgenin olmazsa olmazı…
Ancak Siirt deyince akla gelen ilk üç şey, Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı…
Saf tiftikten yapılan Siirt battaniyeleri ile bıttım sabunu da oldukça ünlü. Kuyu kebabı da denile Büryan ile Perde Pilavı Sirrt’in en önemli lezzetleri arasında.
Tabii yemeğin üstüne içeceğiniz Menengiç Kahvesi, bu lezzetleri tamamlayan bir keyif veriyor.
Doğu ve Güney Doğu’nun ortasında, bir denge şehri Siit. Türkiye’nin önemli inanç merkezlerinden biri. Veysel Karani Hazretleri’nin türbesi burada. Ünlü astronomi bilgini İbrahim Hakkı Hazretleri ile onun hocası İsmail Fakirullah’ın kabirleri yaz kış demeden binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Siirt insanının çok farklı bir yapısı var. Etnik çeşitliliğe rağmen birbirlerine karşı saygının zirvede olduğu bir şehir. “Medeniyet dünyamızın üç dilli kardeş şehri” olarak tanımlanıyor. Hem Mezopotamya’nın hem de Anadolu’ un izlerini taşıyan ve sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan önemli bir inanç ve kültür merkezi.
Siirt, Kurtalan Expers’in son durağı. Ortadoğu pazarına yakınlığı ile, Kurtalan ilçesinden İskenderun ve Mersin gibi önemli limanlara uzanan demiryolu altyapısıyla ihracat için önemli bir potansiyeli barındırıyor.
Doğa sporları
Siirt’in önemli bir zenginliği de doğa sporlarına uygun coğrafyası. Bakir doğası ve keşfedilmeyi bekleyen vadileri birçok doğa sporuna imkân sağlanıyor. Botan Vadisi’nde adrenalin ve heyecanın doruk noktalarına ulaşmanız işten bile değil… Birçok türkü ve şiire konu olan Botan Çayı’nın bahar aylarında karların erimesi ile birlikte artan debisi, rafting sporu açısından ideal bir ortam sağlanıyor. Termal havası ile öne çıkan Botan Vadisi’nde yamaç paraşütü ile uçmanın keyfi ise bambaşka…
İbrahim Hakkı Hazretleri, astronomi çalışmalarını sırf yazıya dökmekle yetinmemiş, uygulamış da… “Yeni yılın ilk güneşi, eğer hocamın baş ucuna düşmezse, ben o Güneşi neyleyim!..” demiş ve mükemmel bir düzenek kurmuş.
Yıllar süren araştırma ve restorasyon çalışmalarından sonra şimdi her yıl 21 Mart ve 23 Eylül günleri binlerce ziyaretçinin katılımı ve izlemesi ile yeni yılın ilk güneşi İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesinde, onun kabrinin baş ucuna doğuyor. Yılda iki kez gerçekleşen bu muhteşem hadiseyi izlemek için Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçi geliyor.
Yazı ve Fotoğraf: Ali İhsan Gülcü