Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu değerli bir kültür hizmetini daha arşivin tozlu raflarından çıkartarak kültür-sanat dünyamıza kazandırdı. Türk Belgesel sinemacılığının en önemli isimlerinden Suha Arın’ın 40 yıllık sinema ve belgeselcilik hayatına ışık tutan eserlerini meraklılarıyla ve sevenleriyle buluşturdu.
Turing’in yönetiminde 1970’li yıllarda çekilen ve daha sonrasında Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi arşivinde korunan ayrıca Türkiye’nin kültürel miraslarının kanıtı da olan geçmişten günümüze "Suha Arın Belgeselleri" bugünün şartlarında yapımından yaklaşık 40 yıl sonra orijinal film bobinlerinden hazırlanarak, yeni teknoloji sistemlerle renklendirilmiş, yeniden restore edilerek dijital ortama aktarılmıştır.
Ülkemize televizyonun ilk girdiği dönemlerde 1974 - 1980 yılları arasında Turing’in yönetiminde yürütülen, uygulama alanı yoğunlukla arkeolojik alanlarımız olan projede; usta yönetmen Suha Arın görevlendirilmiş; ”Safranbolu’da Zaman”, “İstanbul’un Çağırdığı Su”, “Kapalıçarşı’da 40 Bin Adım” ve Anadolu Uygarlıklardan İzler temasıyla: “Hattiler’den Hititler”, “Midas’ın Dünyası”, “Urartu’nun İki Mevsimi”, “Likya’nın Sönmeyen Ateşi, isimli yedi adet belgesel film çekilmiştir.
Belgeseller o dönemde işledikleri konular, çekim teknikleri gibi özelliklerinden dolayı çeşitli ödüllere layık görülmüş, kültürel mirasımızın gelecek nesillere de aktarılması için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Merkezi arşivinde korunmaya alınmıştı. Gelecek nesillere aktarılması gayesiyle korunan kültür hazinesi bu belgesellerin dijitalleştirilerek herkesin erişimine açılması için; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının hibe desteği, Sinema Genel Müdürlüğünün koordinasyonu, kurumumuzun yönetiminde başlayan "Geçmişten Günümüze Suha Arın Belgeselleri" isimli projemiz 6 ay süren bir çalışmayla tamamlanmıştır.
Belgesellere Turing Kültür Sanat Youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.
Blog Yazarı: Harun Avcı